Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (2)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Ogirchuk K$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Представлено документи з 1 до 2
1.

Ogirchuk K. S. 
Optimization of Lactobacillus acidophilus 55 cultivation in a medium with sodium selenite [Електронний ресурс] / K. S. Ogirchuk, N. K. Kovalenko, O. A. Poltavska // Мікробіологія і біотехнологія. - 2014. - № 2. - С. 34-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2014_2_6
Мета роботи - оптимізація умов культивування пробіотичного штаму Lactobacillus acidophilus 55 в середовищі з селенітом натрію. Вивчення впливу селеніту натрію, кількості інокулюму, що вноситься і часу культивування на концентрацію життєздатних клітин L. acidophilus 55 здійснено з застосуванням трьохрівневого факторного експерименту за планом Бокса-Бенкена (BBD). Встановлено, що кількість інокуляту є фактором, який виявляв найбільший вплив на концентрацію життєздатних клітин. Оптимальними умовами для одержання максимальної концентрації життєздатних клітин за присутності іонів селену були: вміст селеніту натрію в середовищі 8,3 %, кількість інокулюму, що вноситься 5,3 % та час культивування 18 годин. При культивуванні L. acidophilus 55 за оптимізованих умов, максимальна концентрація життєздатних клітин становила <$E2,5~times~10 sup 8> КОЕ/мл.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.168 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Ianieva O. D. 
Yeasts Associated with Salted Herring and Brine, Ukraine [Електронний ресурс] / O. D. Ianieva, K. S. Ogirchuk // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Т. 80, № 2. - С. 80-91. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2018_80_2_8
Дріжджі - одноклітинні еукаріотичні мікроорганізми, які широко розповсюджені в різноманітних харчових продуктах, особливо з низькими показниками pH, активності води або високим вмістом цукру або солі, де більшість бактерій не здатні вижити. Майже нічого не відомо про дріжджову мікробіоту в такому популярному в Україні продукті, як солоному оселедці. Мета роботи - дослідити склад дріжджової мікробіоти в зразках солоного оселедця, стійкість ізольованих дріжджів до різних стресових факторів (сольового й осмотичного стресу, харчових консервантів) та їх гідролітичні властивості, шо можуть призвести до псування продукту. Культури дріжджів із зразків оселедця були ізольовані за допомогою методу серійних розведень та ідентифіковані відповідно до фенотипових ознак. Було визначено стійкість ізольованих дріжджів до стресових факторів та їх гідролітичні властивості. 57 штамів дріжджів було ізольовано з 10 зразків солоного оселедця та розсолу, придбаних на ринках та супермаркетах в Україні. Кількість дріжджів в зразках варіювала від нуля до 3,69 log10 КУО/мл. Ізольовані дріжджі були ідентифіковані як Debaryomyces hansenii (38 % штамів), Candida sake (20 % штамів), Candida zeylanoides (13 % штамів), Yarrowia lipolytica (9 % штамів) та ін. Більшість ізольованих дріжджів мали ліполітичну активність (98 % штамів), але лише невеликий відсоток з них були протеолітичними (7 % штамів). Більшість ізолятів не були здатні до ферментації глюкози (70 % штамів). Виділені дріжджі характеризувалися високою чутливістю до таких харчових консервантів, як сорбінова (МІК 0,05 - 0,25 г/л) та оцтова кислоти (МІК 0,1 - 1 г/л) за низького значення pH та демонстрували широкий спектр стійкості до бензоату та пропіонату. Пригнічуюча дія слабких органічних кислот щодо ізольованих дріжджів знижувалася в рази у разі підвищення pH середовища до 5.5. Значна частина дріжджів характеризувалася високим рівнем галотолерантності (МІК NaCl више 150 г/л) та осмотолерантності (здататності до росту за 50 % глюкози). Висновки: наведено дані щодо видового складу дріжджів, ізольованих із солоного оселедця, їх стійкість до сольового та осмотичного стресу та чутливість до харчових консервантів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 825.893 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського